keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Lämmikettä

Olen pähkäillyt kuinka neuloa tossut, jotka ois vähän maskuliinisemmat kuin nuo remmitossukat, semmoset poikaversiot. No oma Poikakulta, joka sopivasti kohta viettää synttäreitä saa olla koekaniini tämmöttiselle mallille:



Avokki toimitti mallin virkaa ja samalla tuli testattua koko (n. 42). Olipas väriensäätö taas ongelmallista. Hurautin kuvan tommoseksi pronssiversioksi, alemmassa värit on ehkä lähempänä totuutta. Tai no joo.


Malli  Oma, tämähän vois olla vaikka Kanootti :)
Lanka
  Seiskaveikka, Top-woll, Maija
Menekki
  140 g
Puikot
  5 mm sukkapuikot


Aloitin nämä samoin kuin  remmitossut 18 silmukalla, mutta neuloinkin alkuun  neljä ainaoikein kerrosta. Kantalapun reunoista poimin 10 silmukkaa, joista neljä reunimmaista neuloin ainaoikein. Yhteensä silmukoita oli 26. Sain tuon ainaoikein reunuksen "kääntymään" mukavasti tekemällä lisäyksen sileän neuleen reunaan. Kun silmukoita oli 32, jatkoin neulomista pyörönä eli joka puikolla oli 8 s. Pyöristin ainaoikein reunan lopuksi siten, että yhdistin lisäyksen ja kavennuksen neulepintojen yhtymäkohdassa, niin että ainaoikein neuloksen osuus väheni. Tätä vois kyllä kehitellä lisää. Eli joku onnekas voi saada pukinkontista jotain tällaista, hihii. Mitä, kuuluiko jostain Voi ei ?

Serkkutytöllä on kuulemma kylymät kädet ja kynsikkäitä tarvittas. Neuloin samoilla silmukkaluvuilla ja peukalolevennyksillä kuin nuo aiemmat sormikkaat ja tällaiset tuli:


Malli  Oma kai
Lanka  Sandnes Lanett
Menekki  40 g
Puikot  2,5 mm

Onko kukaan nähnyt tällaista mallia aiemmin? Tein nämä kyllä omasta päästä, mutta tulipahan vaan mieleen etten ehkä ole ensimmäinen joka tekee tämmöiset, ovat sentään niin simppelit. Olen hiukka varovainen mallien omimisesta, sillä kunnioitan tekijänoikeuksia. Meinasin  nääs ohjetta väsätä, mutta kerro jos olet samanmoiseen jo törmännyt. Mitä sitä pyörää uudeleen keksimään :)

Tässä on nyt tarkempi kuva tuosta peukalon silmukanlisäyksistä, joista oli puhetta tuolla aiemmin:



Ja jos ei kuva aukene niin seuraavasta varmaan paremmin:



eli tässä niiden reikäsormikkaiden ohje ja lähdekin löytyi:  Villasta vilun varalle, Anjariitta Reimi-Orsa, 1969. Törmäsin kirjaan eräällä koululla ja näkyihän tuo kirjastossakin olevan. Minun peukaloihin ei vaan tullut tuollaista kaunista reikäriviä lisäysten kohdalle.

Ja sitten vielä yksi kiva. Matleena muisti minua hauskalla syystunnuksella. Kaunis kiitos siitä. Olen otettu :)



Ja kun minä olen tällainen tylsimys, en osaa taaskaan jakaa tätä muuta kuin näin kollektiivisesti. Kaikki te, jotka käytte täällä olette tärkeitä. Kiitos siitä :)

tiistai 20. lokakuuta 2009

Kirjameemi

Matleenalta bongasin hauskan kirjameemin ja heti piti lähteä tutkailemaan omia hyllyjä. Kuvituksena kirjaston poitomyynnistä haalittujen kirjavanhusten kuvia. Niiden joukosta löytyi yksi vastauskin :) Testaan tässä samalla näitä Bloggerin uusia ominaisuuksia.



1. Oletko mies vai nainen?  Pieni runotyttö

2. Kuvaile itseäsi.  Idiootti

3. Kuinka voit?  Ei tehrä tästä nyt numeroo



4. Kuvaile nykyistä asuinpaikkaasi.  Hymyilevät rannat

5. Mihin haluat matkustaa?  Matkalla maan ääreen

6. Kuvaile parasta ystävääsi.  Ihminen



7. Mikä on lempivärisi?  Valkoinen, kuiva kausi

8. Millainen sää on nyt?  Aurinkomyrsky

9. Mikä on mielestäsi paras vuorokaudenaika?
Pitkä päivä Ateenassa



10. Jos elämäsi olisi tv-ohjelma, mikä sen nimi olisi?
Kadonneet jalanjäljet

11. Mitä elämä sinulle merkitsee?  Pitkä, pitkä matka

12. Millainen parisuhteesi on?  Pimeässä ja pakkasessa



13. Mitä pelkäät?  Kuolleet sielut

14. Päivän mietelause.  Jukopliut! sanoi Fallesmannin Arvo

15. Minkä neuvon haluat antaa.  Rauhoitu nyt vihdoinkin

16. Miten haluaisit kuolla?  Maitolaiturilla

17. Mottosi.  Sukkasillaan


Ollos hyvä, ota meemi mukaan :)

Meinas mennä kuvan sijoitukset sekaisin kun vaihdoin niiden paikkaa, eikä auttanut vaikka yritin muuttaa HTML-koodia eli tartteepa olla tarkempi.

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Poikamiehen arkea

1950-luvun alussa eli Wiikon Wanha:


Isä oli ennen naimisiin menoa muutaman vuoden Kanadassa töissä. Kuvan perusteella voisi luulla että pyykkärinä, mutta ei nyt sentään :)

tiistai 13. lokakuuta 2009

Sormikkaita

ei koskaan tunnu olevan liikaa ja niillä on kumma taipumus kadota, vallankin mustilla. Onkin herännyt epäilys, että sillä yksijalkaisella sukkamöröllä täytyy olla ainakin kymmenen kättä. No jospa nämä punaiset sormikkaat säilyis paremmin.


Löysin joskus muka mielenkiintoisen sormikasohjeen eräästä vanhasta koulun käsityökirjasta. Harmi etten ole merkannut kopsuun kirjan nimeä. No, tuo edellisen postauksen kirja se ei ainakaan ollut ja olipahan mikä oli niin tällaiset sormikkaat ohjeella tuli:

Malli Sormikkaat jostain koulun käsityökirjasta
Lanka Austermann Step
Menekki n. 50 g
Puikot 2,5 mm sukkapuikot


Ohjeen mukaan aines olis pitänyt olla koululanka 1 ja työvälineet n:o 6 tai 8 sukkapuikot. Mitenkähän lie puikkonumerointi mennyt siihen aikaan mutta koululanka 1 on täytynyt olla ohuehkoa lankaa, sillä nuo on neulottu annetulla silmukkamäärällä eli 52 s. Tuli hyvin istuva mutta kylläkin aika reikäinen lopputulos enkä ole oikein tyytyväinen (vallitseva olotila nykyään, suokaa anteeksi). Koskapa lankaa jäi tarpeeksi, päätin neuloa reiättömän version eli muunsin mallia mutta silmukkaluku on sama molemmissa:


Tykkään näistä enemmän. Ovat napakammat ja lämpimämmät kuin nuo reiälliset. En ole ennen tehnyt peukalon lisäyksiä tähän malliin:


eli ei tullut kiilaa ollenkaan. Istuvat kyllä ihmeen hyvin.

Kuten ehkä huomaatte, kuvien laatu ei ole sitä mitä ennen. Se johtuu siitä, että a) kuvat on otettu tavan pokkarilla, b) harjoittelin kuvien muokkausta Picasassa (joka ei kyllä vastaa Photoshoppia) ja C) tämän koneen näyttö ja sen säätö on vähän outo. No jospa mulla ois joskus vara hommata oma kunnon digijärkkäri, siihen asti pärjättänee hiukka huonommillakin otoksilla.

Kiitos assareille eli äiteelle ja kuopukselle (kädet hanskoissa).

Edit. Vaivaakohan Bloggeria joku kun kuvat häviää välillä? No, kävin laittamassa ne takaisin.

tiistai 6. lokakuuta 2009

Pussukka viime vuosisadalta

Heh, kuulostaapa taas tosi vanhalta. No tämän kertainen Wiikon Wanha ei ole mielestäni oikeastaan vanha ollenkaan (vanhuus/ikä on suhteellinen käsite :). Veikkaanpa, että tällainen löytyy melkein joka kodista, nimittäin käsityö-/jumppapussi. Omani olen tehnyt joskus 1969 tai -70 eli tosiaankin viime vuosisadalla :)

Vois luulla että pussi on tehty ennen ompelukoneen keksimistä, sillä saumat on ommeltu käsin:

Kyllä siellä Kainuun koulussa oli koneita, mutta oltiinko sitä muka liian nuoria kolmosluokkalla niitä käyttämään? On varmaan tuntunu piiiiitkiltä nuo ommeltavat saumat ja ihme ettei käsityöinnostus ole kuollut alkuunsa. Ei ole ihan konejälki, mutta sauma se on tuokin :) Pussi on ollut käytössä kaikki nämä vuodet eli siihen nähden on kestänyt hyvin. Nyt muutama sauma irvistelee. Pitäisköhän ne korjata ihan käsin ja päästää koko pussi eläkkeelle :)

Ja sitten toinen vanha. Ystäväni oli ostanut yhden vanhan lakkautetun maalaiskoulun huutokaupasta ihanan käsityökirjan vuodelta 1952.

ja sieltähän löytyi mm. käsityöpussin teko-ohjeet:


En tarkalleen muista mitä kässykirjaa me aikanaan käytettiin, mutta ei se kyllä tuo ollut. Mielellään kyllä omistaisin moisen kirjan, sillä siinä on ihan käyttökelpoisia selkeitä ohjeita.


Kiitos Tainalle kirjan lainasta.

torstai 1. lokakuuta 2009

Ohje vuodelta 1898

Perussukan malli ei varmaan ole kauheasti muuttunut aikojen saatossa, joten vanhatkin mallit toimivat yhä edelleen. Tuo on jotenkin hyvin mukava ajatus tässä kuluttamista ja kertakäyttöä suosivassa nykyajassa.

Minulla on Nancy Bushin Knitting Vintage Socks kirja, jossa on noita vanhoja sukkamalleja. Valitsin niistä itselleni neulottavaksi villasukat Lasten Ranskalaisen Sukan ohjeella ja nehän muotoutuivat mallikkaasti Suomalaisen Naisen Sukiksi kas näin:

Malli Child's French Sock, Nancy Bush (Rav link)
Lanka Austermann Step classic (75% villa, 25% polyamidi)
Menekki 80 g
Koko 37
Puikot 2,5 mm sukkapuikot


Mallissa minua viehätti varsinkin nuo sivulla olevat pitsikuviot ja kuvioitu kantalappu. Tuli mieleen, että olis varmaan tosi kivan näköistä jos tuo sivun kuvio olis jatkunut myös kantalapussa. Täytyypäs kokeilla joskus. Tykkään lopputuloksesta mutta toivon, että sukat kitsahtavat hiukan pesussa. Ei ne nyt kovin löysät ole mutta minä olen napakoiden sukkien ystävä.


Olipa muuten haasteelliset kuvattavat. Jotta kuvio tulisi kunnolla esiin oli vähän pakko ylivalottaa kuvia. Ekassa kuvassa langan väri on lähinnä oikeaa.