lauantai 19. tammikuuta 2013

Joko on yö puolessa, nälkä suolessa?

kysyy karhu Heikinpäivänä eli tänään Kesälahtelaisten mukaan. Ympäri maata on uskottu, että Heikki talven selän katkaisee ja sehän sopii. Joten tämä olis niinku Wiikon Wanha pitkästä aikaa ja kun kerta Heikistä on puhe, niin Heikistä tieten kuvakin.

Ensimmäinen kuva(t) on vuodelta 1986. Olemme tulleet muutama päivä sitten poikavauvan kans synnytyssairaalasta kotiin. Rupesin ottamaan kuvaa vauvasta ja isosisko toimi innokkaana assarina. Hän järjesteli viltille pikkuveljen viereen väriin sopivia pehmoleluja ja kun homma näytti hyvältä aloin näpsimään kuvia, mutta siskopa nosti viltin reunat ylös ja ikäänkuin paketoi pikkuveljen :)


Mitähän lie ollut mielessä. Ehkä hieman mustasukkaisuutta mutta ei kyllä kovin, sillä heistä tuli oikein sopuisia sisaruksia. Kuvassa näkyy uusi matto, jonka kudoin Heikkiä odottaessani. Asunto on vaihtunut nuista ajoista muutaman kerran, mutta kuten eilispäivänä otetusta kuvasta näkyy, matto on edelleen meidän lattialla.


Kuvista voisi päätellä, että värit on vaalenneet (harmaat ja haalenneet) mutta se on vain harhaa tai sanottasko kuvaajan taitamattomuutta. En siis saanut säädettyä kuvan värejä kohdilleen. Matto on kudottu mummovainaan ja äidin leikkaamista räsykuteista ja mahdollisesti myös omaleikkaamista. Minulta se homma ei kyllä käynyt niin näpsäkästi kuin tuolta tehokaksikolta.

Hyvää Heikinpäivää kaikille ja eritoten Heikeille, sille omalle varsinkin!



tiistai 1. tammikuuta 2013

Myssykkä

Minulla on ongelma. Tykkään neulotuista pipoista, mutten millään meinaa löytää mieleistä mallia ja siksipä pipovarasto on hyvin pieni. No tässä muutama päivi sitten oli tilanne ettei puikoilla ollut mitään neuletta ja kun en vielä viitsi aloittaa villatakkia (tarttis tehrä ensin se kuuluisa mallitilkku) niin ajattelin pyöräyttää pipon vallankin kun löysin mielenkiintoisen mallin pukilta lahjaksi saamastani Ingalill Johansonin ja Ewa K. Andinssonin ihanaista Luonnonkauniit neuleet-kirjasta. Voi juku kun siinä on kauniita kuvia, tosin malleja katsellessa palelee, niin vähin vaattein on toiset laitettu pakkaseen.


Eihän mulla tietenkään ollut ohjeessa mainittua lankaa, muttei se ole ennekään minua hidastanut. Varastosta löytyi just talvitakin väristä Lanettia ja kun sitä neuloi kaksinkertaisena, sain suurinpiirtein samaa paksuusluokkaa olevaa lankaa. Ja kun ei löytynyt tarpeeksi lyhyitä viiden ja puolen pyöröpuikkoja, käytin neljäpuolosia. Ohjeessa käskettiin neuloa myssy nurinpäin eli nurjilla silmukoilla ja sen teikin ensimmäisiin laskoksiin asti, joka jälkeen käänsin työn ja jatkoin neulomista oikeilla silmukoilla, koska en nähnyt mitään estettä moiselle. Ja homma hoitui näinikkäästi paljon joutuisammin. En tehnyt laskoksia enkä kavennuksiakaan ihan ohjeen mukaan, vaan muokkasin mallia oman pään mukaan :) Myssymalli oli niin koukuttava että ahnehdin neulomisen kans niin että käpälissä tuntui.


Malli  Laskoskuvioinen myssy Ingalill Johansson (Luonnonkauniit neuleet kirjasta)
Lanka  Sandnes Garn Lanett kaksinkertaisena
Menekki  n. 84 g
Koko  isoon päähän
Puikot  4,5  mm pyörö- ja sukkapuikot

Olipa muuten mielenkiintoinen kuvauskeli tänään. Aamulla satoi melkein vettä ja puoliltapäivin kosteaa lunta. Mutta kun sisällä ei valo riitä, niin uloshan se oli mentävä. No nuista rannalla otetuista kuvista ei saa juuri selvää, kun lumi kerkis kuoruttaa kuvauskohteen. Niinpä piti yrittää saada kuva katoksen alla, mutta voi juku tätä valonpuutetta. No saa tuosta nyt jotenkin selville nuo myssyn laskokset.


Tuntuu ihan siltä että tästä voisi tulla mieleinen myssy. Se on sopivan löysä eikä siis paina otsatukkaa lyttyyn ja tuntuu muutenkin mukavalta. Jos tekisin toisen niin lisäisin lyhennettyjen kerrosten määrää kahdesta useampaan, jotta saisin myssyyn vähän sellaista kakskytluvun muotoa.


Lankaa jäi vain 50 g eikä siitä saa kummoista huivia, mutta pienen baktuksen kuiten ja sitäpä tässä lähdenkin neulomaan.

Kiitos edellisen postauksen kommenteista ja eikun hyvää vuoden jatkoa meille kaikille!