maanantai 24. marraskuuta 2014

Oman kylän malliin

Kolmisen vuotta sitten löysin vanhasta Kotiliedestä Leppävirta-lapasen mallin, joka poikkesi hieman siitä mallista, joka löytyy Mary Oljen kirjasta Kirjokintaista kauneimmat ja muita neuletöitä (s. 68). Tuolla vuoden 1927 mallilla on tullut neulottua jo muutamat lapaset ja tässä taas yhdet.


Olipa hauska huomata, että joku muukin oli löytänyt saman mallin. Työn tuomana etuna pääsen hypistelemään uusia kirjoja, eritoten uusia neulekirjoja. No tässä yhtenä päivänä selailin Anna-Karoliina Tetrin Perinteiset lapaset kirjaa ja ai kun ilahdutti löytää tuttu malli.


Mutta voi harmi kun painovirhepaholainen oli päässyt lipsahtamaan ruutukaavioon, ranne ja kämmenpuoli kun pitäisi olla kahden silmukan ruudukkoa.

 
Taitopirkanmaa on tehnyt kivoja neulepaketteja, joissa on langat ja ohjeet kirjolapasiin. Kuopion lapasmallia katsellessa leppävirtalaiset voisivat kyllä mielensä pahoittaa, sillä sehän on meidän lapanen, niin kerta :( No liekö tuo värien lisääminen parantanut mallia, en tiedä. Itse tykkään enemmän tästä kaksvärisestä versiosta. Eeva Haaviston kirjassa Sata kansanomaista kuviokudinmallia (1953) on Hamina-lapasen malli, joka on myös hyvin samanlainen kuin meidän tosin ranne on erilainen eli varmaan noita samoja kuvioaiheita on käytetty muuallakin.


Neuloin nämä lapaset Pallas-langasta kolmosen puikoilla, menekki oli n. 80 g. Pirtinkehräämön karstalanka olisi ollut kyllä parempi vaihtoehto. Harmaata mulla oliskin ollut ja ruskeaakin, mutta vain ohuena. Kokeilin josko ruskeaa olisi voinut neuloa kaksinkertaisena harmaan kanssa ja kyllähän sitä neuloi, mutta peeveli kun olikin hankalaa. Kieli keskellä suuta sain neuloa, jotta varmasti molemmat säikeet tuli neulottua. Ranteen sain tehtyä ja luovutin, sitä paitsi lapasesta näytti tulevan liian iso. Kyllä tuo Pallaskin toimii ja varsinkin jos lapasen saaja on herkkä hipiäinen, mutta sitähän minä en tiedä :)

sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Joulua odotellessa

Tähän aikaan vuodesta ei voi oikein julkaista neuleaiheisia postauksia kun ei tiedä ketä täällä oikein käy :) No onneksi on tuo r. paikka jonne voi laittaa muistiin tekemisiään.

Kymmenkunta vuotta sitten neuloin itselleni mustan huivin, jossa oli mielenkiintoinen pintaneule. Jostakin käsityölehdestä sen löysin mutten enää muista mistä. No, tutkin huivia ja sain kopsattua siitä mallin, jota sitten kehittelin edelleen.


Tavoitteena oli malli, jossa ei olisi selkeästi oikeaa ja nurjaa puolta, tyyliin molempi parempi ja sain jopa jotain aikaan. Mallineule on neulottu ihanaisella Malabrigo sukkalangasta. Alla olevassa kuvassa se vanha huivi.



Epäilen että tämäkin voisi olla haapsalu malleja vaikken löytänytkään sitä siitä Haapsalu Saal kirjasta. Tulipa vaan mieleen, että milloin sitä voi ruveta omimaan jotakin mallia, jos näin selkeästi kopio aiheet jostakin valmiista? Ja mistä sen tietää onko joku muu päätynyt just samaan lopputulokseen joskus jossakin? No eipähän tässä ole mitään tarvetta ruveta omimaan mitään.


Ja nyt tämä lähtis neulomaan kotikylän kirjolapasia. Notkeita neulomuksia teillekin :)